top of page
  • Writer's picturePirita Virtanen

Suositus Länsimetrolta

Päivitetty: 18. tammik.

Länsimetro käytti Piritan sovittelua menestyksekkäästi Länsimetron Matinkylä-Kivenlahti -vaiheen urakoita koskeneissa erimielisyyksissä. Erimielisyyksiä oli yritetty neuvotella urakoitsijoiden kanssa jo muutaman vuoden ajan. Käytimme aiemmin myös asiantuntijapohjaista sovittelumenettelyä, mutta tuloksetta. Osapuolet olivat kiinnittäneet asiaan niin omaa henkilöstöä kuin ulkopuolisen asianajajan. Aiemmat neuvottelu- ja sovitteluyritykset vain kärjistivät tilannetta entisestään.

Päätimme käyttää Piritan tarjoamaa menettelyä vielä viimeisenä vaihtoehtona. Menettely vaikutti esittelyn puolesta erilaiselta, mikä vuoksi halusimme vielä kerran katsoa, saisimmeko asian sovittua ilman oikeudenkäyntiä. Suhtauduimme aluksi hieman epäilevästi sovitteluun, sillä kokemuksemme aiemmista niin tuomioistuinsovittelusta kuin yksityisestäkin sovittelusta eivät olleet hyviä. Epäilimme hieman, mitä uutta Piritan tarjoama menettely voisi asian ratkaisun kannalta tuoda.


Piritan tarjoama sovittelu eroaa muista sovitteluista ensinnäkin siinä, että kaikki osapuolten riskit ja menestymismahdollisuudet muutetaan riskianalyysin avulla euroiksi. Menettelyn ehdoton positiivinen puoli on siinä, ettei itse erimielisyydestä ja sen yksityiskohdista väitellä vastapuolen kanssa käytännössä lainkaan prosessin aikana. Sovittelupäivään valmistaudutaan huolella. Aiemmista sovitteluyrityksistä poiketen, Piritan tarjoamassa sovittelussa sovittelijan rooli on aktiivinen ja hän pyrkii omalla panoksellaan tuomaan osapuolet riittävän lähelle toisinaan sovinnon saavuttamiseksi. Osasyy menettelyn onnistumiseen oli siinä, että sovittelun valmistavat puhelut ja itse sovittelupäivä käydään ilman asiamiehiä. Suosittelen Piritan tarjoamaa sovittelua nimenomaan sen tarjoaman erilaisen lähestymistavan vuoksi. Tähän ratkaisutapaan kannattaisi lähteä heti, kun ensimmäisten osapuolten välisten neuvottelukierrosten jälkeen huomataan tilanteen kärjistyvän ja osapuolten välisen erimielisyyden jäävän liian suureksi. Piritan sovittelu toimi Länsimetron tapauksissa, vaikka tilanne oli pahasti jumiutunut liian pitkäksi venyneiden neuvotteluyritysten ja aiemman epäonnistuneen sovittelumenettelyn vuoksi. Piritan tarjoama yhdysvaltalainen sovittelu oli positiivinen kokemus Länsimetrolle.


Mari Mannila

Hallintojohtaja, LänsimetroKuva: M. Partanen.

769 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page